Platinum Wines Collection

W portfolio Platinum Wines znajdziecie Państwo ponad 150 win pochodzących z kluczowych regionów winiarskich świata.
Katalog Platinum Wines Collection to starannie wybrane i wielokrotnie nagradzane wina z Katarzyna Estate.
Jesteśmy ich wyłącznym importerem i dystrybutorem w Polsce.

Grand Cru

Cabernet Sauvignon & Syrah

Wino gronowe wytrawne czerwone

Barwa:
nasycona rubinowa

Aromat i smak:
w zapachu dojrzałe ciemne owoce, owoce leśne, jeżyny, nuty korzenne, ciemna czekolada, odrobina dębiny; smak o bogatej strukturze, pełny, skoncentrowany z długą pikantno-słodkawą końcówką

Potencjał starzenia:
ok. 13-15 lat

Potrawy:
pieczone mięsa, dojrzewające wędliny, steki, desery z ciemną czekoladą

Temperatura serwowania:
17-18°C

Katarzyna Reserve

Cabernet Sauvignon & Merlot

Wino gronowe wytrawne czerwone

Barwa:
intensywna rubinowa

Aromat i smak:
intensywny zapach dojrzałych ciemnych owoców, przypraw z nutami pieczonych tostów; smak harmonijny, nuty dojrzałych ciemnych owoców, kawy, przypraw; w długiej końcówce krągłe, lekko słodkawe taniny

Potencjał starzenia:
ok. 13-15 lat

Potrawy:
ciemne mięsa, steki, pieczeń wołowa, dojrzałe sery, czekoladowe suflety

Temperatura serwowania:
17-18°C

10 Harvest

10 Harvest

Wino gronowe wytrawne czerwone

Barwa:
intensywna rubinowo-czerwona

Aromat i smak:
w zapachu skoncentrowane nuty przypraw, czarnego pieprzu, ciemnych owoców, wanilii i dymu; smak bogaty i harmonijny z lekko słodkawą aksamitną końcówką

Potencjał starzenia:
ok. 15 lat

Potrawy:
pikantne dania mięsne, szlachetne ciemne mięsa, dojrzewające wędliny

Temperatura serwowania:
17-18°C

10 Harvest

Merlot

Wino gronowe wytrawne czerwone

Barwa:
nasycona rubinowa z fioletowymi refleksami

Aromat i smak:
w zapachu skoncentrowane nuty ciemnych owoców, suszonych śliwek, wiśni, przypraw, wanilii; smak intensywnie owocowy, skoncentrowany z długą końcówką

Potencjał starzenia:
ok. 15 lat

Potrawy:
pikantne wołowe gulasze, pieczenie z suszonymi owocami, zrazy w grzybowych sosach, ciasta na bazie ciemnej czekolady

Temperatura serwowania:
17-18°C

Encore

Syrah

Wino gronowe wytrawne czerwone

Barwa:
intensywna, głęboka czerwona

Aromat i smak:
w zapachu dominują aromaty ciemnych owoców, przypraw, dymu, czekolady, ściółki leśnej i skóry; wino potężnie zbudowane, jednocześnie dobrze wyważone i pełne ciała o aksamitnym, długim finiszu i miękkiej taninie

Potencjał starzenia:
długi

Potrawy:
czerwone mięsa, żeberka wieprzowe w sosie barbecue, wędzona szynka, kotleciki jagnięce, pieczona wołowina, steki wołowe

Temperatura serwowania:
17-19°C

Nagrody:
China Wine & Spirit Awards 2014, podwójny złoty medal, Silver Medal Decanter 2014, Syrah du Monde 2014, Gold Medal

Encore

Malbec

Wino gronowe wytrawne czerwone

Barwa:
głęboka rubinowa

Aromat i smak:
w zapachu dojrzałe ciemne owoce; smak skoncentrowany: śliwki, dojrzałe jagody, tytoń, pieprz i dobrze zintegrowany dąb; bogate, soczyste, eleganckie z aksamitnymi taninami i odrobiną czekolady w tle; smak wina ma moc i długość

Potrawy:
steki, opiekana jagnięcina/wołowina, pieczeń wołowa, gulasze wołowe, ciemna czekolada

Temperatura serwowania:
17-19°C

Chopin Nocturne

Merlot & Cabernet Franc

Wino gronowe wytrawne czerwone

Barwa:
intensywna rubinowa

Aromat i smak:
w zapachu nuty czerwonych owoców, przypraw, pieprzu, wanilii; w tle dobrze zintegrowany francuski dąb; w smaku dobrze wyważona słodycz, elegancka miękka końcówka

Potrawy:
doprawione ziołami grillowane kotlety jagnięce/wieprzowe, steki w sosie z czerwonego wina, gulasze wołowe, pieczona kaczka, potrawy na bazie pomidorów

Temperatura serwowania:
16-18°C

Chopin Ballade

Cabernet Sauvignon & Syrah

Wino gronowe wytrawne czerwone

Barwa:
purpurowa z fioletowymi refleksami

Aromat i smak:
w zapachu zdecydowanie dojrzałe ciemne owoce, jagody, nuty korzenne, czekolada, odrobina dębiny; smak o bogatej strukturze, pełny, skoncentrowany z długą pikantno-słodkawą końcówką

Potencjał starzenia:
ok. 13-15 lat

Potrawy:
mięsne przystawki, mięsne szaszłyki, chorizo, pikantne salami, steki, czekoladowe desery

Temperatura serwowania:
17-18°C

Chopin Sonata

Chardonnay & Sauvignon Blanc

Wino gronowe wytrawne białe

Barwa:
intensywna żółto-zielona i delikatnie oleista konsystencja

Aromat i smak:
w zapachu skoncentrowane, łączące aromaty dojrzałych żółtych owoców, brzoskwiń z elegancko zintegrowanym dębem; smak łagodny, wyważony, świeży, wsparty delikatną słodyczą

Potrawy:
drób w kremowych sosach, kraby, homary, krewetki, delikatne mięsa w śmietanowych sosach, jako aperitif

Temperatura serwowania:
10-12°C

Le Voyage

Cabernet Franc & Syrah

Wino gronowe wytrawne czerwone

Barwa:
szkarłatna

Aromat i smak:
w zapachu złożone aromaty korzenne i owocowe z przewagą wiśni i śliwek; w smaku eleganckie, soczyste z miękkimi taninami, nutami dojrzałych czarnych jagód i odrobiną dębu w tle

Potrawy:
ciemne mięsa, jagnięcina, sarnina, wołowina z ziołami

Temperatura serwowania:
16-18°C

Le Voyage

Sauvignon Blanc

Wino gronowe wytrawne białe

Barwa:
nasycona żółto-zielona

Aromat i smak:
skoncentrowany zapach dojrzałej brzoskwini, agrestu, melona, z delikatnymi nutami trawiastymi w tle; w smaku harmonijne i świeże

Potrawy:
owoce morza, delikatne ryby i letnie dania (szparagi, sałatki), jako aperitif

Temperatura serwowania:
8-10°C

La Vérité

Wino gronowe wytrawne czerwone

Barwa:
nasycona rubinowa

Aromat i smak:
harmonijny aromat łączy nuty przypraw, czarnego pieprzu, skóry, ciemnych owoców i francuskiego dębu; w smaku harmonijne, intensywne o długim finiszu

Potrawy:
grillowane steki, kotlety, dania z grzybami, doprawione aromatycznymi ziołami dania mięsne

Temperatura serwowania:
16-18°C

Question Mark

Cabernet Sauvignon & Merlot

Wino gronowe wytrawne czerwone

Barwa:
połyskliwa głęboka purpurowa z odcieniami granatu

Aromat i smak:
nos bogaty w nuty śliwki węgierki, czarnych owoców leśnych, pieprzu z dominującą szlachetnie nutą tytoniu; mocne, bogato wypełnione aksamitnym smakiem czarnej czekolady, mokki i karmelu; bardzo przyjemny finisz, z harmonijnymi, miękkimi taninami

Potrawy:
dania na bazie czerwonego mięsa, wieprzowina w gęstych ciemnych sosach, dziczyzna, gulasz wołowy, pieczona szynka, polędwica wołowa

Temperatura serwowania:
16-18°C


Le Carré d?Or

Malbec

Wino gronowe wytrawne czerwone

Barwa:
nasycona rubinowa z fioletowymi refleksami

Aromat i smak:
w zapachu wyraźne nuty czerwonych owoców, jagód, tytoniu i dobrze zintegrowany francuski dąb; w smaku soczyste, miękkie taniny, pełne, bogate z długim finiszem

Potrawy:
grillowana polędwica, kotlety jagnięce z ziołami, chuda grillowana wieprzowina, pieczona kaczka, makarony z pomidorowym sosem, pieczony bakłażan, mięsno-warzywne potrawy z grilla

Temperatura serwowania:
16-18°C

Seven Grapes

Cabernet Sauvignon & Merlot & Syrah & Malbec & Tempranillo & Cabernet Franc & Mavrud

Wino gronowe wytrawne czerwone

Barwa:
nasycona purpurowa

Aromat i smak:
w zapachu aromaty smażonych śliwek i egzotycznych ziół, z delikatną nutą wanilii i kawy; w smaku wyjątkowo łagodne, soczyste, pełne ciała, z nutami czekolady, mokki i dojrzałych owoców; długa końcówka

Potrawy:
wołowina, jagnięcina w ciemnych, zdecydowanych sosach, Strogonow, esencjonalne pieczenie, wątróbki, dojrzałe sery

Temperatura serwowania:
16-18°C

Mavrud Katarzyna

Mavrud

Wino gronowe wytrawne czerwone

Barwa:
głęboka czerwona z fioletowymi odcieniami

Aromat i smak:
mieszanka czerwonych i czarnych owoców, przypraw i szlachetnego dębu francuskiego; smak wina jest soczysty, umiarkowany, z niewiarygodną elegancją i równowagą; podniebienie w pełni odpowiada profilowi aromatycznemu; końcówka jest długa, aksamitna i trwała

Potrawy:
dania kuchni bałkańskiej, foie gras, czerwone mięsa, esencjonalne pieczenie, dojrzałe sery

Temperatura serwowania:
18-20°C

Halla

Merlot

Wino gronowe wytrawne czerwone

Barwa:
ciemnorubinowa z odcieniami wiśni

Aromat i smak:
w nosie intensywny zapach dojrzałych owoców leśnych i przypraw, połączony z dobrze zintegrowanym dębem; wino pełne, esencjonalne o posmaku ciemnej czekolady i dojrzałych owoców; przyjemny i długi posmak

Potrawy:
dania z jagnięciny, bogate dania mięsne, wieprzowina w gęstych sosach, ragu, mięsne lasagne, gulasz wołowy

Temperatura serwowania:
16-18°C

Halla

Chardonnay & Pinot Gris

Wino gronowe wytrawne białe

Barwa:
słomkowo-żółta z odcieniami zieleni

Aromat i smak:
aromat pełen, bogaty w niuanse cytrusowe, odcienie melona i brzoskwini z odrobiną minerałów w tle; wino ma świeży, żywy, radosny charakter i aksamitny harmonijny smak

Potrawy:
ryby i owoce morza oraz sałaty i białe mięsa w kremowych sosach

Temperatura serwowania:
10-12°C

Twins

Cabernet Sauvignon & Cabernet Sauvignon

Wino gronowe wytrawne czerwone

Barwa:
głęboka purpurowa z granatowymi odcieniami

Aromat i smak:
bardzo dobre połączenie zapachów śliwki, ciemnych owoców leśnych, pieprzu i tytoniu; w smaku nuty pikantnych przypraw, czekolady i mokki; przyjemny finisz z harmonijnymi taninami

Potrawy:
bogate dania na bazie czerwonych mięs, dziczyzna, gulasz wołowy

Temperatura serwowania:
16-18°C

Twins

Chardonnay & Chardonnay

Wino gronowe wytrawne białe

Barwa:
słomkowo-żółta z odcieniami zieleni

Aromat i smak:
zapach bogaty w nuty jabłkowo-cytrusowe, z melonem, morelą i brzoskwinią w tle; wino ma świeży, żywy, radosny charakter i aksamitny harmonijny smak; na podniebieniu subtelne i dobrze zintegrowane

Potrawy:
dania na bazie białego mięsa, ryby i owoce morza, sałaty z delikatnym mięsem, miękkie sery, jako aperitif

Temperatura serwowania:
10-12°C

Bio Wine

Merlot & Syrah

Wino gronowe wytrawne czerwone

Barwa:
intensywna karmazynowa z fioletowymi odcieniami

Aromat i smak:
w zapachu zdecydowane nuty dojrzałych czerwonych owoców, śliwki i wiśni, przypraw z subtelną wanilią i dębiną w tle; smak owocowy, finezyjny, soczysty z długim finiszem

Potencjał starzenia:
ok. 10 lat

Potrawy:
ciemne mięsa w esencjonalnych sosach, musaki, makarony w mięsnych sosach, dojrzałe sery

Temperatura serwowania:
17-18° C

Bio Wine Rosé

Cabernet Franc

Wino gronowe wytrawne różowe

Barwa:
bladoróżowa

Aromat i smak:
w zapachu złożone, ale delikatne z nutami zielonych jabłek, świeżych owoców leśnych i wanilii; w smaku zrównoważone, intensywne, eleganckie z długim finiszem

Potencjał starzenia:
ok. 3-4 lat

Potrawy:
zielone sałaty, makarony w delikatnych sosach o koralowym kolorze, krewetki, potrawy z łososiem

Temperatura serwowania:
12-14°C

Les Amandiers

Chardonnay & Sauvignon Blanc

Wino gronowe wytrawne białe

Barwa:
nasycona słomkowa z zielonymi refleksami

Aromat i smak:
w zapachu nuty dojrzałych owoców cytrusowych, niuanse tostów i dębiny; w smaku soczyste, świeże, orzeźwiające, jednocześnie lekko maślane; długa końcówka

Potencjał starzenia:
ok. 10 lat

Potrawy:
delikatne mięsa w jasnych sosach, ryby, owoce morza, miękkie sery, ciasta z owocami i bitą śmietaną

Temperatura serwowania:
12-14°C

Les Fleurs

Chardonnay

Wino gronowe wytrawne białe

Barwa:
intensywna żółto-słomkowa z zielonkawym odcieniem

Aromat i smak:
w zapachu dojrzałe żółte owoce z odrobiną nut maślanych i dębiny; w smaku bogata struktura, szczodre, dobrze wyważone ze zdecydowaną długą końcówką

Potencjał starzenia:
ok. 5-6 lat

Potrawy:
dojrzałe sery, wędzone ryby, dania z białych mięs (królik, kurczak, cielęcina) w kremowych sosach

Temperatura serwowania:
12-14°C

Le Magnifique

Chardonnay 2013

Wino gronowe wytrawne białe

Barwa:
nasycona żółta

Aromat i smak:
w zapachu dominują zdecydowane aromaty dojrzałych żółtych owoców z odrobiną wanilii, białej czekolady, nutami dębiny i maślanymi niuansami; w smaku zrównoważone, finezyjne z lekko pikantną, długotrwałą końcówką

Potencjał starzenia:
ok. 10 lat

Potrawy:
delikatne przystawki, mięsne sałatki, owoce morza, miękkie sery, desery z białą czekoladą

Temperatura serwowania:
12-14°C

Les Cailloux

Viognier & Chardonnay

Wino gronowe wytrawne białe

Barwa:
słomkowa

Aromat i smak:
zapach zdecydowanie kwiatowy z nutami brzoskwiń, melona i mineralnymi; w smaku eleganckie, zrównoważone ze średnią kwasowością; nuty owoców tropikalnych, długi finisz

Potrawy:
delikatne białe mięsa z curry, lekko pikantne dania z makaronem, sałatki z kurczakiem i owocami, królik w kremowym sosie, skorupiaki, kremowe sery

Temperatura serwowania:
10-12°C

Smaraida

Sauvignon Blanc & Semillon & Muscat

Wino gronowe wytrawne białe

Barwa:
intensywna żółta z zielonymi refleksami

Aromat i smak:
w zapachu skoncentrowane akcenty cytrusów, żółtych owoców, kwiatów i nut trawiastych; w smaku bogate, dobrze wyważone, świeże, pełne

Potrawy:
białe mięsa/kurczak/cielęcina w kremowym sosie, szparagi, groszek, sałatki z owocami morza, makaron w warzywnym sosie, łosoś z grilla, lekko wędzone ryby, węgorz, pstrąg

Temperatura serwowania:
10-12°C

Der Traminer

Wino gronowe wytrawne białe

Barwa:
głęboka żółta z zielonymi niuansami

Aromat i smak:
w zapachu harmonia nut płatków róży, pigwy, miodu, wanilii z delikatnym aromatem owocu liczi w tle; smak jest elegancki, subtelny, nieco egzotyczny, długi i świeży

Potrawy:
dobrze przyprawione dania z drobiu, dania kuchni orientalnej, pieczone z suszonymi owocami mięsa, kacze udka pieczone z figami

Temperatura serwowania:
8-10°C

Le Rosé

Syrah & Malbec & Cabernet Franc

Wino gronowe wytrawne różowe

Barwa:
delikatna

Aromat i smak:
w nosie delikatne aromaty wiśni, czereśni, toffi i czerwonych kwiatów z nutami kandyzowanych cytryn w tle; w smaku przyjemnie świeże, dobrze zbalansowane, owocowe z długim rześkim finiszem

Potrawy:
lekkie dania mięsne, łosoś, grillowane mięsa, letnie sałatki, drób, spaghetti carbonara, miękkie sery

Temperatura serwowania:
8-10°C

La Vie en Rose

Grenache

Wino gronowe wytrawne różowe

Barwa:
delikatna łososiowa z różowymi niuansami

Aromat i smak:
w zapachu zdecydowane aromaty zielonych jabłek z nutami delikatnych czerwonych owoców i lekką dębiną w tle; w smaku eleganckie, finezyjne, świeże z delikatną słodyczą i wyważoną końcówką

Potencjał starzenia:
ok. 4-5 lat

Potrawy:
świeże letnie sałatki z dodatkiem owoców (maliny, truskawki), morskie ryby, dania z łososia, delikatne desery biszkoptowe z owocami i dodatkiem bitej śmietany

Temperatura serwowania:
12-14°C

Katarzyna Estate

Położona jest w jednym z najlepszych regionów winiarskich Bułgarii
- Dolinie Trackiej.
Posiada ona 700 ha własnych upraw winorośli. Wśród szczepów, które najbardziej "korzystają" z wyjątkowego położenia Katarzyna Estate są kluczowe szczepy uprawiane na świecie oraz charakterystyczny dla Doliny Trackiej szczep Mavrud. Wina z Katarzyna Estate produkowane są klasycznymi metodami, w których manualna praca odgrywa zasadniczą rolę. Starzeją się one w beczkach z dębu francuskiego, a po zabutelkowaniu przechowywane są w piwnicach w stałej temperaturze i wilgotności.

Contemplations

Merlot & Malbec

Wino gronowe wytrawne czerwone

Barwa:
intensywna rubinowo-fioletowa

Aromat i smak:
w zapachu zdecydowane aromaty dojrzałych jagód z nutą dębu w tle; w smaku soczyste ciemne owoce, lekko pikantne, harmonijne z aksamitnymi taninami, eleganckie

Potrawy:
grillowane ciemne mięsa, gulasz wołowy, wołowina, makarony w ciemnych esencjonalnych sosach

Temperatura serwowania:
16-18°C

Contemplations

Chardonnay

Wino gronowe wytrawne białe

Barwa:
delikatna żółta

Aromat i smak:
w smaku zrównoważone i harmonijne z przyjemną świeżością

Potrawy:
jako aperitif, miękkie sery, kraby, homary, krewetki, delikatne mięsa w śmietanowych sosach

Temperatura serwowania:
10-12°C

Contemplations

Malbec & Carménère (Rose)

Wino gronowe wytrawne różowe

Barwa:
delikatna łososiowa

Aromat i smak:
w zapachu aromaty grejpfruta, brzoskwini, świeżych owoców; w smaku świeże, eleganckie, apetycznie owocowe, miękkie i lekkie

Potrawy:
letnie sałatki z owocami cytrusowymi, krewetki, małże, delikatne ryby z grilla, spaghetti w pomidorowych sosach, wszelkie dania z łososiem

Temperatura serwowania:
10-12°C

La Bella

Cabernet Sauvignon & Merlot & Syrah & Malbec

Wino gronowe wytrawne czerwone

Barwa:
głęboka z fioletowym odcieniem

Aromat i smak:
w nosie nuty dojrzałych czerwonych i ciemnych owoców z niuansami przypraw i dębu w tle; w smaku pełne, skoncentrowane z delikatnie słodkawą końcówką

Potrawy:
soczyste pieczenie, steki, esencjonalne dania jednogarnkowe, duszona jagnięcina

Temperatura serwowania:
17-19°C

La Bella

Chardonnay & Viognier & Sauvignon Blanc & Traminer

Wino gronowe wytrawne białe

Barwa:
intensywna żółto-zielona

Aromat i smak:
w zapachu zdecydowane nuty owocowe, żółte owoce, brzoskwinie, owoce cytrusowe, w tle niuanse ziołowo-kwiatowe; smak świeży, jedwabista konsystencja, elegancki długi finisz

Potrawy:
jako aperitif, delikatne potrawy z białych mięs, makarony w kremowych sosach, sałatki, dania rybne, lekkie desery

Temperatura serwowania:
12-14°C

La Bella

Syrah

Wino gronowe wytrawne różowe

Barwa:
delikatna łososiowa

Aromat i smak:
subtelne aromaty porzeczek i truskawek poparte smakami melonów, malin i owoców cytrusowych; soczyste i świeże ciało z ładnym wykończeniem lekko trawiastych nut; dobrze zbalansowane

Potrawy:
sałatki, łosoś, lekkie pikantne przekąski

Temperatura serwowania:
8-10°C

Cheval de Katarzyna

Mavrud

Wino gronowe wytrawne czerwone

Barwa:
głęboka purpurowa

Aromat i smak:
w zapachu skoncentrowane aromaty owoców leśnych, przypraw i skóry; w smaku miękkie lekko wiśniowe z delikatnymi nutami słodyczy w tle; długi aksamitny finisz

Potrawy:
regionalne dania kuchni bułgarskiej, pieczona jagnięcina, szaszłyki, kotlety mielone

Temperatura serwowania:
16-18°C

Cheval de Katarzyna

Chardonnay

Wino gronowe wytrawne białe

Barwa:
złocista z zielonymi refleksami

Aromat i smak:
aromaty dojrzałych żółtych owoców, cytrusów, bananów i ananasów; w smaku delikatna kwasowość, lekko kremowe, miękkie; długi, aksamitny finisz

Potrawy:
delikatne sałatki, wędzone ryby, białe mięsa i makarony w jasnych sosach

Temperatura serwowania:
10-12°C

Cheval de Katarzyna Rosé

Cabernet Sauvignon

Wino gronowe wytrawne różowe

Barwa:
delikatna łososiowa

Aromat i smak:
w zapachu delikatne nuty czerwonych owoców z odrobiną wanilii i cytrusów; smak delikatny, przyjemnie świeży

Potrawy:
dania z łososia, krewetki, drób w jasnych sosach, sałatki owocowe, delikatne ciasta z czerwonymi owocami

Temperatura serwowania:
10-12°C

Mezzek

Syrah

Wino gronowe wytrawne czerwone

Barwa:
jasnopurpurowa z odcieniami fioletu

Aromat i smak:
bogate w aromaty: tytoń, z nutą fiołków, dojrzałych czerwonych i czarnych owoców i dobrze zintegrowany dąb; bogate, pełne ciała; aksamitna długa końcówka z miękkimi taninami; gęste, esencjonalne, zrównoważone

Potrawy:
dania z czerwonego mięsa, w szczególności z polędwicy wołowej, jagnięciny, pieczone żeberka

Temperatura serwowania:
16-18°C

Mezzek

Cabernet Sauvignon

Wino gronowe wytrawne czerwone

Barwa:
intensywna czerwona z połyskującymi akcentami cegły

Aromat i smak:
w zapachu wyczuwalne są aromaty czarnych porzeczek i wytwornych cygar; podniebienie pieszczą smaki wanilii i cynamonu, które współgrają z lekkimi taninami i delikatną kwasowością, pikantny finisz z nutami mokki i gorzkiej czekolady

Potrawy:
polędwica wołowa w owocowym sosie, czerwone mięsa, esencjonalne gulasze

Temperatura serwowania:
17-19°C

Mezzek

Mavrud

Wino gronowe wytrawne czerwone

Barwa:
intensywna rubinowa

Aromat i smak:
niuanse porzeczkowo-śliwkowe, ciut korzenne; treściwe, trzymające odmianowy charakter, w tle trochę "waniliowej" beczki, ziół oraz lekko rozgrzewająca nuta alkoholowa; całość wypada miękko, wiśniowo i ciekawie

Potrawy:
pieczona jagnięcina, makarony z ciemnymi mięsnymi sosami, pikantne gulasze, dania z pieczonym bakłażanem

Temperatura serwowania:
16-18°C

Mezzek

Merlot

Wino gronowe wytrawne czerwone

Barwa:
głęboka, intensywnie czerwona

Aromat i smak:
aromaty czerwonych jagód, wiśni i czarnego pieprzu, kawy z nutą tytoniu; wino pełne, dobrze zbudowane i bogate, na palecie ponownie czerwone owoce, wiśnie i przyprawy; wino świeże, finezyjne z elegancką taniną; długi i gładki finisz

Potrawy:
dania mięsne, pizza, kurczak w pomidorach lub w sosie grzybowym, pieczone ziemniaki, zupy warzywne i zapiekanki

Temperatura serwowania:
17-19°C

Mezzek

Cabernet Sauvignon & Mavrud

Wino gronowe wytrawne czerwone

Barwa:
bardzo nasycony, ciemny rubin, obfite łzy

Aromat i smak:
bogate, soczyste, nieco dojrzałej wiśni, w tle nuty tytoniu; drobina cukru resztkowego, delikatna kwasowość, aksamitne garbniki, nuty karmelu i gorzkiej czekolady w końcówce; pełne, zrównoważone, esencjonalne z bogatą strukturą, odnosi się wrażenie, iż to wino można "jeść" zamiast pić

Potrawy:
szaszłyki, zapiekanki mięsno-warzywne z bakłażanem i papryką, musaka, wieprzowina duszona z grzybami, gulasze

Temperatura serwowania:
15-17°C

Mezzek

Rubin

Wino gronowe wytrawne czerwone

Barwa:
rubinowo-czerwona

Aromat i smak:
w zapachu nuty przypraw i czarnych jagód, z lekką nutą wanilii; przyjemny smak, zrównoważona struktura, delikatne nuty słodyczy i aksamitne taniny

Potrawy:
dania kuchni bałkańskiej /kebabcziczi/, kotlety mielone, musaka z cynamonem

Temperatura serwowania:
15-17°C

Mezzek

Red semi dry

Wino gronowe półwytrawne czerwone

Barwa:
nasycona rubinowa

Aromat i smak:
w zapachu nuty czarnych i czerwonych owoców, tytoniu i wanilii; przyjemnie miękkie taniny, smak z delikatną słodyczą

Potrawy:
potrawy z duszonych mięs z owocami, średnio dojrzewające sery i ptasia dziczyzna; jeden z ulubionych szczepów Winstona Churchilla

Temperatura serwowania:
15-17°C

Mezzek

Pamid

Wino gronowe półsłodkie czerwone

Barwa:
średnio nasycona wiśniowa

Aromat i smak:
delikatny aromat o wyrazistym charakterze czerwonych owoców i lekkimi nutami wanilii; smak z wyraźną słodyczą, owocowym podniebieniem i średnią kwasowością

Potrawy:
indyk z borówkami, desery, sałatki z czerwonych owoców, ciemne biszkopty, brownie

Temperatura serwowania:
14-16°C

Mezzek

Grzaniec Korzenny

Aromatyzowany napój na bazie czerwonego wina gronowego

Starannie dobrana słodka kompozycja ziół i przypraw korzennych, goździków, cynamonu, gorzkich migdałów, wiśni i pomarańczy

Napój bogaty w naturalne składniki wzmacnia i rozgrzewa; idealny na chłodne jesienno-zimowe wieczory

Temperatura serwowania:
50-60°C

Mezzek

Chardonnay

Wino gronowe wytrawne białe

Barwa:
żółto-złota

Aromat i smak:
przyjemne aromaty masła, wanilii i owoców cytrusowych (banan i dojrzały ananas); wino świeże, owocowe, z nutami kwiatowymi; delikatna kwasowość; dobrze zbalansowane, kremowe z eleganckim finiszem

Potrawy:
jako aperitif, miękkie sery i tłuste ryby, pieczony karp

Temperatura serwowania:
10-12°C

Mezzek

Sauvignon Blanc & Pinot Gris

Wino gronowe wytrawne białe

Barwa:
złoto-zielona

Aromat i smak:
pierwszy nos przypomina zapach dzikiego bzu, następnie cytrusy i owoce tropikalne, w tle polne kwiaty; zrównoważony, pełny a jednocześnie lekki smak

Potrawy:
jako aperitif, owoce morza, świeże sery ricotta lub chevre, ryby i kurczak w cytrusowych marynatach

Temperatura serwowania:
10-12°C

Mezzek

Blanc de Blanc

Wino gronowe półwytrawne białe

Barwa:
nasycona żółto-zielona

Aromat i smak:
w zapachu aromaty żółtych owoców, cytrusów z kwiatowymi niuansami; w smaku świeże, soczyste i łagodne z wyraźną słodyczą

Potrawy:
delikatne białe mięsa, makarony w jasnych sosach

Temperatura serwowania:
10-12°C

Mezzek

Muscat

Wino gronowe półsłodkie białe

Barwa:
nasycona żółta z zielonymi niuansami

Aromat i smak:
w zapachu intensywna owocowość z nutami muskata i kwiatów; w smaku miękkie przyjemnie świeże z wyraźną słodyczą

Potrawy:
delikatne sałatki z owocami, lekkie tarty owocowe, dania kuchni orientalnej

Temperatura serwowania:
10-12°C

Mezzek

Merlot & Malbec & Syrah (Rose)

Wino gronowe wytrawne różowe

Barwa:
jasno łososiowa

Aromat i smak:
sporo nut dojrzałych czereśni, w tle truskawki, maliny; wino miękkie, przystępne, krągłe, o średniej kwasowości

Potrawy:
dania rybne, szczególnie z łososia

Temperatura serwowania:
6-8°C

Mezzek

Sweet Pink Grapefruit Taste

Aromatyzowany słodki napój na bazie wina gronowego o kolorze miąższu różowego grejpfruta

Aromat i smak:
w zapachu przyjemny aromat grejpfruta w połączeniu z posmakiem cytrusów, o zachwycającej świeżości i delikatnej słodyczy

Polecamy pić dobrze schłodzone z dodatkiem kostek lodu lub wody gazowanej, plasterka cytryny i listka mięty

Mezzek

Sweet Pink Lemon Taste

Aromatyzowany słodki napój na bazie wina gronowego o ekscytującym różowym kolorze; w zapachu przyjemny aromat cytryny

Aromat i smak:
w smaku subtelne połączenie świeżej limonki i delikatnej słodyczy

Polecamy pić dobrze schłodzone z dodatkiem kostek lodu lub wody gazowanej, plasterka cytryny i listka mięty

Cricova

Cricova to jedna z najstarszych winiarni znajdująca się w centralnej Mołdawii. Może ona poszczycić się ponad 250 medalami zdobytymi na prestiżowych światowych konkursach winiarskich. Kształt butelek i design etykiet Cricova nie przypomina typowych mołdawskich win. Stosowne i eleganckie etykiety oraz butelki klasy premium wskazują, iż zamknięte w nich wina to winna arystokracja Mołdawii.

Cricova

Dionis (Pinot Franc & Cabernet Sauvignon & Merlot)

Wino gronowe delikatnie wytrawne czerwone

Barwa:
średnio nasycony kolor granatu

Aromat i smak:
w zapachu fiołki, maliny, róże; w smaku gęste aksamitne z nutami dojrzałych wiśni, cynamonu i rozmarynu

Potrawy:
jagnięcina, dania z baraniny, szczególnie szaszłyki, pieczeń wołowa, pieczona kaczka, lżejsza dziczyzna, średnio dojrzałe sery

Temperatura serwowania:
16-18°C

Cricova

Codru (Cabernet Sauvignon & Merlot)

Wino gronowe półwytrawne czerwone

Barwa:
soczysto rubinowa

Aromat i smak:
w zapachu aromaty wiśni, jeżyn, truskawek; w smaku nuty waniliowo cynamonowej wiśni z aksamitnymi taninami

Potrawy:
dania z gęsiny, wędzone mięsa, wędliny, kiełbasy, pasztety, grillowane mięsa

Temperatura serwowania:
16-18°C

Cricova

Chardonnay

Wino gronowe wytrawne białe

Barwa:
słomkowa

Aromat i smak:
w zapachu nuty polnych kwiatów muśnięte orzechami laskowymi; w smaku świeże, owocowe, eleganckie z dobrą strukturą

Potrawy:
piersi z indyka/kurczaka, tłustsze ryby, ślimaki

Temperatura serwowania:
10-12°C

Cricova

Rara Neagra

Wino gronowe wytrawne czerwone

Barwa:
żywa rubinowa

Aromat i smak:
w zapachu nuty jeżynowe, wanilia z niuansami liści tytoniu; smak wytrawny, intensywny z aksamitnymi taninami

Potrawy:
ciemne mięsa w esencjonalnych, pikantnych sosach, jagnięcina, gęsina, wędzone mięsa i kiełbasy

Temperatura serwowania:
15-18°C

Cricova

Cabernet Sauvignon

Wino gronowe wytrawne czerwone

Barwa:
ciemnorubinowa

Aromat i smak:
w zapachu soczyste czereśnie z odrobiną jeżyn; w smaku gęste, ze zdecydowanymi taninami i korzenno-czekoladowymi nutami w tle

Potrawy:
makarony w ciemnych mięsnych sosach, dojrzewające wędliny, pieczenie wieprzowe, potrawy z grzybami

Temperatura serwowania:
16-18°C

Cricova

Kagor (Cabernet Sauvignon)

Likierowe wino wykonane wg cerkiewnej receptury

Barwa:
ciemnorubinowa

Aromat i smak:
w zapachu zdecydowane nuty ciemnej czekolady, suszonej śliwki z odrobiną płatków róży w tle; smak słodki z wyczuwalnymi taninami

Potrawy:
ciasta, desery, ciemne owoce, solo zamiast deseru

Temperatura serwowania:
16-18°C

Cricova

Crisecco

Wino musujące wytrawne produkowane metodą Charmata

Barwa:
słomkowa z zielonymi refleksami

Aromat i smak:
w zapachu owocowo-kwiatowe z nutami gruszki; w smaku świeże, harmonijne o jedwabistej konsystencji

Potrawy:
jako aperitif, przekąski, ryby, owoce morza

Temperatura serwowania:
6-8°C

Cricova

Lacrima Dulce

Wino musujące półsłodkie

Barwa:
delikatna złoto-bursztynowa

Aromat i smak:
w zapachu nuty kwiatowe; w smaku odrobina jasnych owoców ze świeżą kwasowością i delikatną słodyczą

Potrawy:
jako aperitif, wyśmienite w towarzystwie lodów, deserów, musów owocowych, delikatnych ciast, kremów, sałatek owocowych

Temperatura serwowania:
6-8°C